Semesterfirare

Bjud semesterfirare på sköna matupplevelser

I år har fler än vanligt tillbringat sin semester i Sverige. Att njuta av naturen och upptäcka sevärdheter i sin närhet är en trend som växt de senaste åren, men nu gör coronapandemin trenden till norm.

Ta chansen att visa hur mycket bra mat och matkultur det finns att upptäcka i vårt land. Förutom att servera på er egen restaurang kan ni sam arbeta med lokala aktörer och tillsammans förhöja era gästers upplevelser.

Några tips på samarbeten

Campingplatser och stugbyar – gör färdiga paket för grillning med korvar, burgare, grillspett, fisk i paket, marinerat fläskkött, grönsaker och olika tillbehör.

Glamping – lyxig camping i större tält med riktiga sängar, även det en växande trend. Erbjud en trerättersmeny av fina lokala råvaror och servera den på plats.

Småbåtshamnar – sälj färdiga frukost paket till båtfolket på morgonen.

Badplatser – på många ställen finns kiosker som säljer glass och godis. Kanske kan ni leverera fika, mackor och sallader till dem.

Turistattraktioner – leverera mat till deras servering och färdigpackade matsäckar för eventuella dagsturer.

Mindre hotell – låna ut personal och ge dem möjlighet att höja standarden på sin mat.

Fiskeplatser – hjälp fiskaren att tillaga dagens fångst, eventuellt som workshop.

Skogsvandring – har du goda kunskaper i furagering, att leta mat i det vilda? Ta med gäster ut i skogen, plocka svamp och ätbara växter, visa sedan hur de kan användas i mat.

Lokala producenter – köp in och servera deras produkter, kanske också sälja vidare. Till odlare med gårdsbutiker kan ni erbjuda hjälp att förädla deras råvaror.

Egna aktiviteter – om er verksamhet har rätt förutsättningar kan ni fixa egna aktiviteter där små sällskap naturligt håller avstånd typ femkamp, bangolf eller poängpromenad.

Syns i sociala media – fotografera er mat och era produkter i den svenska sommarmiljön, använd #hemester och #svemester för att tagga era inlägg.