Trendrapport

Genom våra trendrapporter blickar vi in i framtiden för att ligga i framkant. Detta för att förstå hur konsumenttrenderna kan komma att påverka din verksamhet och hur hur du kan utveckla din idé och skapa nya intäktsmöjligheter.

Vi hoppas att vi kan inspirera dig!

Läs mer
 

Milkshaken är en dessert med lång tradition som nu får en överdådig make over.

Lyxiga varianter i glada färger och smaker serveras i höga glas toppade med glass, grädde eller mjukglass. I dessa sticks förutom sugrör också klubbor av kandisocker och roliga kakor. Över hälls godisbitar och strössel i olika former och färger. Kanske lite kola- eller chokladsås. Och sist toppas underverket med pastellfärgad sockervadd. En himmelsk sötchock för både ögon och smaklökar.

När vi tar till oss trender från världens kök kommer ofta comfort food först. Som empanadas, en rätt från spanska och sydamerikanska kök där kryddig fyllning bakas in i deg. Fyllningen kan bestå av tonfisk, räkor och bläckfisk. Kyckling, spiskummin och paprika. Mangold, blomkål, mandel, russin, pinjenötter och lök. Pino är en chilensk variant med nötfärs, lök, russin, svarta oliver och hårdkokt ägg som ofta äts under Fiestas patrias, firandet av Chiles nationaldag den 18 september.

Poppad majs är perfekt som både snacks och efterrätt, beroende på kryddningen. Förutom salt och färdiga kryddblandningar för just popcorn passar de även att smaksättas med till exempel rosmarin och parmesanost. Chili och limezest. Lönnsirap och baconströssel. Till dessert kan de smaksättas med kanel och socker. Finhackad mörk choklad och pepparmintsglasyr. Blandas med kolasås, pekannötter och havssalt. Eller kanderas och användas som topping på glass och tårtor.

Under de senaste åren har allt mer fokus riktats mot den riktiga cidern, den cidertyp där äpplen pressas till must som får jäsa naturligt. Precis som med öl startas nu småskalig ciderproduktion av både företag och amatörer. I våras anordnades ”SM i hantverkscider” på Spritmuseum i Stockholm, de fick in hela 120 bidrag från hela landet. Specialiserade krogar, ciderior, satsar på breda sortiment, gärna från länder med stark ciderkultur som England, Spanien och Frankrike. Kanske kan Sverige snart hamna i deras sällskap.

Minskat köttätande ökar svenskarnas äggkonsumtion, förra året steg den med 6,7 %.

I sociala media ser vi ”cloud eggs”, en ugnsgräddad rätt där gulan tronar på ett moln av hårt vispad vita. Stekta ägg syns på mackor, i bowls och risrätter, gärna med chili och heta såser. Pocherade ägg läggs i kryddstarka ramen, på varma sallader av kål och bönor eller på toast tillsammans med avokado. Kokta ägg hamnar på klassiskt vis i sallader och röror men de kan också omslutas av falafelsmet och friteras.

En av årets läckraste trender är att komponera och servera lyxiga fruktfat.

Dekorativt skuren mango, kiwi, ananas och persimon läggs upp tillsammans med naturligt karaktärsfulla frukter som olika typer av citrus, färska fikon, passionsfrukt och carambole på stora fat. Eventuella mellanrum kan fyllas av färska bär och nötter. Ovanpå läggs stjärnor och hjärtan utstansade i till exempel vatten- eller galiamelon och små kulor som formats av drakfruktens prickiga kött.

Det klassiska yoghurtbrödet, mest känt från det indiska köket, får nu agera botten till små, delikata pizzor.

Såsen i botten byts ofta ut mot topping och fyllningarna är mer exklusiva än på vanliga pizzor. Det kan vara rökt lax med avokado och dillsås eller hummus med fetaost och pinjenötter. Grillad kyckling med pesto och kronärtskocka eller marinerad ryggbiff med gorgonzola och ruccola. Men också fruktiga smaker som brieost med rosmarin och tranbärssås eller chèvre med plommon och valnötter.

Svenskar älskar tacos i alla former. Trenden med mer autentiska tacos i mjuka bröd är fortfarande stark och de serveras både från food trucks och på restaurang. 

Men glöm "svenska" fyllningar av köttfärs och riven ost, nu ska tacosen fyllas med friterad avokado sotad makrill, grillat nötkött eller marinerat fläskkött. Heta salsor på tomater, paprika eller rostade majs. Majonnäser med lime, ingefära och rökt chilipeppar. Allt toppat med en hög av färsk koriander. Smakrikt, färgstarkt och fantasifullt.

Starka hälsotrender och kulturella influenser gör att allt fler väljer bort alkohol, speciellt bland de yngre.

De har roligt utan sprit helt enkelt. Men de vill fortfarande få upplevelsen av en god dryck till maten och en festlig drink på nattklubben. Läckra drinkar gjorda på frukt och juicer, mer vuxna drycker som must och kombucha, och spännande smaksättning av vatten och egentillverkad lemonad. Det är alkoholfria drycker som nu får en större potential på menyn.

Tång, sjögräs och alger associeras kanske främst med det asiatiska köket.

Men nu dyker havsgrönsakerna upp även på andra ställen. Färsk, torkad och fryst. Som strö, pulver eller kryddblandningar. Passar bra i sallader, soppor och wokat men också i bröd, paneringar  och diverse röror, tillsammans med choklad och som salta friterade snacks. Olika sorter har olika smaker och egenskaper så det finns stora möjligheter att vara kreativ med dessa råvaror.