Take Away

I vårt tema Take Away vill vi lyfta trendig hämtmat och lyfta vår kund, gatukökskedjan, Snabbt & Gott. Vi tipsar även om hur du bygger läckra burgare och nedan kan du se hur du skapar din egen signaturburgare med läckra grillränder eller med din logo på hamburgarbrödets lock. 

Skapa en signaturburgare!

Ibland är det bara det där lilla extra som gör hela smakupplevelsen så mycket bättre. Det kan vara en krydda, en känsla eller ett utseende. Här får du några tips på hur du kan kombinera smak och känsla för att skapa en egen signaturburgare.

Topping
Välj ett slätt burgarbröd, till exempel Soft bun, Potato Burger bun eller Sweet Potato burger bun. Blanda honung och vatten, pensla locken. Strö sedan över en god och rolig topping som passar till smakerna i burgaren.

Till exempel chiafrön, rostade svarta sesamfrön, chiliflakes, rostad vitlök eller havssalt.

Mönster

Använd grillpanna eller galler för att skapa vackra grillränder på brödets lock. Du kan också skaffa en grillstämpel med er logo på och bränna in den på locket.

Upside down
Tänk tvärtom och vänd på locket. Rosta det först och bred sedan på smält ost. Toppa med hackad jalapeño, knaperstekt bacon och BBQ-sås. Lägg den på burgaren och servera.

Orange Chicken Burger

Fräsch kycklingburgare med asiatisk touch. Utmärkt och matigt alternativ till alla som valt bort rött kött. Med krossade tortillachips i paneringen blir kycklingen extra krispig och god.

Ingredienser (4 port)

4 Royal Durum hamburgerbröd
5 hg kycklinglårfilé (friterad och apelsinkryddad)
40 g tomatsalsa (mild, färdig)
40 g blandad sallad
25 g majonnäs
65-70 g krossade tortillachips och/eller panko zest från en apelsin
svartpeppar

Avokadoröra
1 avokado
½ lime
½ färsk chili
salt och peppar

Gör så här:

Panera kycklingfiléerna med panko och/eller krossade tortillachips. Krydda med apelsinzest och svartpeppar. Fritera kycklingen. Gör en avokadoröra med tärnad avokado, riven lime och lite saft från limen, smaksätt den med färsk chili, salt och peppar. Grilla eller rosta bröden och montera sedan burgaren. Garnera gärna med koriander.

Vilken sweet innovation!

– Jag jobbade länge med att få fram en värdig uppföljare till succén Potato Burger Bun. Allt föll på plats när jag kom på idén att riva färsk sötpotatis rakt ner i degen, vilket gör brödet unikt saftigt och luftigt. Sötpotatis har en fin naturlig sötma och ger en härlig färg och textur. Prova gärna Sweet Potato Burger Bun, passar extra bra till vegetariska och veganska burgare!

Davor Zidaric,
produktutvecklare och kock på Lantmännen Unibake

Halloumi Bistro Burger

Ingredienser (4 port)

4 st Bistro Brioche Burger Buns
8 skivor halloumiost
4 blad grönkål
rapsolja att steka i

Syrade polkabetor
3 st polkabetor (cirka 200 g)
0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
0,5 tsk salt

Getostdressing
1 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl créme fraiche
50 g chévre
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör så här:

Skala polkabetorna och skiva dem med en osthyvel. Blanda ättika, socker, salt och vatten i en kastrull och låt koka upp. Ta av från plattan och lägg ner betorna i blandningen. Låt dra minst 30 minuter. Blanda alla ingredienser till dressingen. Stek halloumiosten i olja tills den fått fin färg. Rosta bröden och lägg på grönkål, halloumi, polkabetor, dressing, halloumi, polkabetor och lite mer dressing. Sätt på locket och servera.

SNABBT & GOTT ÄR ETT

Klassiskt svenskt gatukök

Med sina drygt 60 enheter har franchisekedjan Snabbt & Gott etablerat sig över hela landet, från Malmö till Luleå. Konceptet bygger på det svenska gatuköket där korven och hamburgaren sedan länge stått i fokus. VD och medgrundaren Ako Malmborg berättar mer om modern take away.

Gatuköket är en institution i svensk matkultur. Medan trender kommer och går, levererar gatuköken klassiker som alla kan relatera till. Snabbt & Gott startades 2016 av Ako Malmborg och Kent Bark.

– Vår ambition är att gatuköken ska finnas kvar och utvecklas, säger Ako som också driver två gatukök tillsammans med sin bror. Receptet är god mat, gjord på goda råvaror. En kombination av kvalitet och tradition helt enkelt. Något som tilltalar alla typer av kunder, allt från små barn som äter mosbricka till äldre som gärna tar en kokt korv med bröd. Men främst lockar det kunder i åldern 15–35 som vill ha något gott och mättande utan att behöva vänta alltför länge.

BRETT OCH VARIERAT UTBUD
Snabbt & Gott har en riksmeny som gäller för alla enheter. På den finns favoriter som korv, hamburgare, köttbullar, kebab, mos och pommes. Det finns också sallader med krispig kyckling och vegetariska alternativ som till exempel halloumiburgare. Varje månad kommer ett nytt fräscht erbjudande till denna meny, det kan handla om nya burgare med smakrika, spännande såser eller helt nya rätter. Köttet på denna meny är 100 % svenskt och producerat med fokus på låg klimatpåverkan. 

Förutom riksmenyn kompletteras utbudet med lokala menyer.
– Det ger våra kök möjlighet att servera rätter som efterfrågas av just deras kunder men också att dra nytta av den kunskap som finns hos just deras personal. I norr serverar man till exempel suovas, en slags kebab på rökt renkött och här i Malmö serverar vi falafel, berättar Ako. Upplägget uppskattas av franchisetagare som vill ha en stabil grund men ändå kunna sätta sin egen prägel på köket.

MODERNA FÖRPACKNINGAR
Take away betyder automatiskt för packningar, men det går att göra smarta val.

Tillsammans med sin leverantör har Snabbt & Gott tagit fram moderna take away-förpackningar i återvinningsbar papp.
– Det är viktigt att en förpackning både ska vara och kännas ren och fräsch. Kunderna ska veta att vi tänker på miljön därför är alla våra förpackningar miljömärkta. Idag använder vi inte heller aluminiumfolie i vår verksamhet och väldigt snart har vi rationaliserat bort all plast, avslutar Ako.

Akos tre tips - för dig som vill servera mer take away

Hitta rätt förpackningar. Förutom att förpackningarna självklart ska vara anpassade till maten ni serverar är det också bra att hitta så få förpackningar som möjligt som kan passa så många rätter som möjligt. Det förenklar både er hantering och beställning.

Förhöj kundens upplevelse. Skapa en genuin känsla genom att ge förpackningarna en snygg design, låt ditt varumärke få ta plats på materialet. För kunden blir det en trevligare upplevelse att äta ur fina förpackningar än enkla vita lådor.

Välj miljövänligt. Använd återvinningsbart förpacknings material som är lätt och smidigt för köket att använda men också lätt för kunden att återvinna.

Take away på rulle

Tänkte du precis på kebabrulle, falafelrulle eller tunnbrödsrulle när du läste rubriken? Det är riktiga klassiker när det kommer till mat att ta med. Men det finns mycket annat gott som passar att servera ihoprullat.

Pannkakor – matiga pannkakor kan man fylla med stekt svamp, groddar och purjolök. Kyckling med smak av chili och ingefära. Eller pulled pork, sallad och sockerärtor. Använd mjöl från ris eller kikärtor till smeten. Servera med dipsås.

Wraps – tunt bröd med extra mycket pålägg. Finskurna, färgstarka grönsaker som morot, rödkål, paprika och salladsblad. Lägg till bönor, grillad kyckling eller varför inte renskav. Hummus, fetaostkräm eller fransk potatissallad. Lite rostade frön ger krisp och smak.

Omelett – passar för många olika saker. Parmaskinka, grönkål och aioli. Rökt lax, bladspenat och pepparrotskräm. Funkar också bra att fylla med tonfisk- och skaldjursröror. Eller varför inte steka korvskivor, lök och färsk tomat. Servera med sallad som tillbehör.

Soppa i mugg

Många restauranger tar redan till vara på överblivna råvaror som grönsaker, räkskal och köttben för att koka soppa eller buljong på dem. Det funkar också utmärkt att ta med. Det finns speciella take away burkar till soppa, i dessa kan man servera soppa med nudlar, bönor och bitar av grönsaker. Men rätten kan också serveras i samma muggar som varma drycker. Mixa då soppan slät och tänk på att den behöver vara lite tunnare än om den ätits med sked. Gott och värmande, både för sig själv och som tillbehör till annan mat. Kan smaksättas och varieras på många olika sätt. Vad sägs till exempel om en kryddig tomatsoppa, svinnsmart buljong eller en krämig räksoppa på kokosmjölk? Bra alternativ för den som vill ha något varmt men inte känner för en hel rätt, kaffe, te eller choklad.