Street food - Enkelhet, innovation och smakupplevelser

Världen runt är street food synonymt med matkärlek. I enkla kök skapar kockar största möjliga smakupplevelse av de råvaror som lokalt finns tillgängliga. När människor flyttar eller reser vidare tar de med sina favoriträtter till nya platser. Genom att råvaror byts ut, såser läggs till och tillbehör varieras är maten under ständig utveckling. Just nu ser vi en explosion av innovation på området och efterfrågan på nya rätter, smaker och kulturella möten bara växer.

UPPLEVELSER MER SOFISTIKERAD
Street food blir allt mer erkänd och serveras nu även på finare krogar med exklusiva råvaror, som burgare med wagyukött, tryffel och kaviar. Kategorin röner också mer sofistikerad uppskattning, en thailändsk gatukock fick nyligen en Michelin-stjärna tack vare sin berömda krabbomelett.

GATUMAT ÄR KULTUR
Ofta syns street food ihop med konstformer från gatan. På storstädernas matmarknader parkerar food trucks med alla möjliga kök och låter människor välja och vraka bland rätter samtidigt som de kan umgås, lyssna på musik, titta på tavlor och shoppa från lokala designers.

 

3 KLASSISKA MACKOR

Kött-i-bröd är ett tema som återkommer i street food runt hela världen. har du provat någon av dessa?

BÁNH MÌ
baguette fylld med grillat fläskkött, tofu eller köttbullar och picklade grönsaker, ofta morötter. Serveras med gurka, chilisås och majonnäs. Toppas med koriander

SALT BEEF SANDWICH
Grov fralla, gärna surdeg, fylld med generösa skivor av långkokt, rimmad oxbringa. Serveras med ättiksgurka och hemgjord senap.

CHEESE STEAK SANDWICH
Sub fylld med fint skivad, stekt entrecôte som blandas med lök, paprika och BBQ-sås, ibland även svamp. Toppas med bacon och ost som får smälta.

Hållbart är trendigt

Välj fräscha engångsmaterial av nedbrytbara material till din street food. Det är ett enkelt sätt att visa dina kunder att du bryr dig om miljön och kan stärka din image!

 

Severa mat i mat

Smart, gott och lätt att äta på språng. Använd bröd i alla former, salladsblad och pannkakor. Sommarrullar av rispapper kan fyllas med säsongens grönsaker, skaldjur och örter.

Gott att dela

Barsnacks är så mycket mer än bara chips och chilinötter. Med lite matigare varianter som kan delas kring bordet kan man få igång både aptit och skön stämning. 

Byt ut brödet

Gyllenbruna rösti är perfekt som alternativ till vanligt burgarbröd, speciellt till frukostburgaren. Till trendiga ramenburgare används nudlar som ungsbakats i muffinsformar istället för bröd.

Favoriträtt med stora möjligheter

Låt din korvmeny få inspiration från världens kök och bjud på nya smakupplevelser. Prova en argentinsk Choripán, chorizo i frasigt bröd med kryddig chimichurri på persilja, vitlök och chili.

Street food - fenomenet som tagit sig in från gatan

Månadens tema handlar om street food, inspirerande mat med spännande smaker från världens gatukök. Älskade rätter som burgare, grillspett, klämmor, nudlar och korvbrickor. Många av dem har traditionellt baserats på kött men nu ser vi att de varieras och kompletteras med olika typer av växtbaserad köttersättning, tofu, bönor, svamp och grönsaker i alla former och färger. Det finns också stort utrymme för att blanda kök, stilar och tillagningssätt.

 

-BLANDA SMAKER FÖR SPÄNNANDE FUSION

Halloumiburgare art.nr. 75143 10x75 g/pkt. lev.art.nr. 97583
PRIS: 99,95/kg

Tzatziki art.nr. 76658 2 kg/burk, lev.art.nr. 97373
PRIS: 74,95/burk

 

Fontana

 

Friterade Pickles

FRESTA MED FRASIGT
Friterade grönsaker är utsökta som tillbehör. Sparris och gröna bönor i tempurasmet passar bra till asiatiska burgare med smak av ingefära och chili. Saltgurka med extra krispighet från panko trivs allra bäst med en klassisk amerikansk burgare och kryddig ranchdip.

Kimchi

FERMENTERAT MED SMAK OCH KARAKTÄR

Kimchi är en traditionell rätt från Korea som består av fermenterade grönsaker kryddade med bland annat havssalt, chili och vitlök. Ingredienser och kryddning kan variera, i vissa recept ingår till exempel fi sk eller skaldjur, men oftast ingår någon form av kål. Rätten kan ätas som den är, som till-behör eller serveras i nudlar med tofu, stekt ägg eller fl äskkött. Den fungerar också utmärkt att ha i mackor och på hamburgare, då gärna med majonnäs.

-----------------------------------------------

Kimchimayo

10 portioner
300 g HELLMANN'S Majonnäs
200 g KNORR Fraiche 24 %
50 g Kimchi Base - Spicy Chili Sauce 
20 g KNORR Brynt Lökfond, koncentrerad

 

Knorr Fraiche 24% art.nr. 75022 lev.art.nr. 10415902
PRIS: 34,95/paket

Majonnäs 75 % art.nr. 60112 Extra thick, 5 kg/hink, lev.art.nr. 15739801
PRIS: 214,95/hink

Sötpotatispommes med kanelsocker och honung/espressodip

1 Portion
Blanda kanel och fint strösocker och strö över de nyfriterade sötpotatispommesen. Servera med en espresso, glass och honung som dip.

 

Kanderade sötpotatispommes med äpplepuré & sommarbär

1 Portion
Tärna två äpplen, krydda med lite florsocker och kanel, låt sjuda på låg värme tills det blir en puré. Bränn varsamt av nyfriterade sötpotatispommes med florsocker tills de får en tunn krispig hinna. Servera med äppelpurén, garnera med bär och mynta.