Låt dina lunchgäster smaka på lite fusion.

 

Världen krymper. Allt fler reser allt mer ofta. Möter nya kulturer, testar nya maträtter och nya smaker. Det är berikande, skapar förståelse och tolerans för andra och sätter saker i nya perspektiv och sammanhang. Food fusion är förstås inget nytt. Eller som det också kallas; crossover-köket. Från att kockar tidigare experimenterat med influenser från olika länder, blandat och gett – har all världens kök på många sätt blandat sig själva med varandra. Inte bara i storstäderna, utan överallt. Det finns alltid nya smaker att upptäcka och nya sätt att laga mat. Tänk er en vecka med en ny smak varje dag, ett trevligt tillskott till er lunchmeny. Lokal mat. Global smak. Fusion Food For You.

Detta har Orkla tagit fasta på i sitt koncept Fast Fusion Food. Grunden är vegetariska produkter från Sverige som möter smaker från hela världen, smaker hämtade från den amerikanska södern, Argentina, Iran, Korea och Senegal.

Du hittar recept och inspiration till Fast Fusion Food från Orkla på vår portal CaterShare, Klicka här

Källa: Orkla foods Sverige

Den karibiska övärlden med sina vita stränder, vajande palmer och blågröna vatten är sinnebilden av paradiset. Men det karibiska köket är också något alldeles extra. Fisk och skaldjur dominerar och till det äts massor av frukt som matbananer, mango och ananas. Det äts också en del kyckling, bönor, majs och sötpotatis. Såser görs ofta på kokosmjölk och kryddas med chili som chipotle, jalapeño och habanero.

KARIBISK STREET FOOD NÄR DEN ÄR SOM BÄST

Jamaican jerk tacos

Ingredienser 4 portioner

500 g kycklinglårfilé
1 påse Santa Maria Jamaican Jerk Spices
1 msk matolja
1 avokado
1 paket Santa Maria Coconut & Pepper Tortilla
1 påse salladsmix
1 burk Santa Maria Mango Sauce
1 dl crème fraiche

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 °C. Strimla kycklingen och blanda väl med kryddblandningen. Lägg kycklingen i en oljad ugnsfast form och tillaga i ugnen i 15-20 minuter. Gröp ur avokadon och skär i tärningar. Värm bröden i stekpanna eller mikrovågsugn. Fyll med kyckling, avokadotärningar och sallad. Toppa med mangosås och crème fraiche. Hugg in och njut!

Exotisk fruktsallad

Dela en ananas på hälften och gröp ur den. Skär bort stocken och dela sedan fruktköttet i bitar. Blanda med andra exotiska frukter som kiwi, mango, drakfrukt och stjärnfrukt. Servera fruktsalladen i ananashalvorna, toppa med färska bär och rostad kokos. Kanske ringla över lite vit sirap smaksatt med limezest och mörk rom.
Gott och vackert!

Ananas sweet gold
art.nr. 80728
10 st/krt
lev.art.nr. 29389432
14,95/st

Ewerman

Smaker från KOREA

GINGER JUK

Ingredienser 10 port / 100 port

300 g / 3 kg Felix® Risgröt
50 g / 500 g kanderad ingefära, hackad
100 g / 1 kg Ekströms® Smuldeg, bakad i ugn
50 g / 500 g Ekströms® Nyponsoppa

Gör så här:

Blanda risgröten med kanderad ingefära och lägg i botten av en skål/bägare.
Toppa med nyponsoppa och den bakade smuldegen.

ELDERBERRY FROZEN LINGON

Önos® Eko Fläderblom Lättsockrad Fruktdryck piffat med frysta lingon och dragon. Låter kanske funky, men testa.

Sött och syrligt från SENEGAL

PASSION COCONUT  PORRIDGE

Ingredienser 10 port / 100 port

100 g / 1 kg Krögarklass® Fyra Skånska Gryn
100 g / 1 kg kokosmjölk
1 dl / 1 l vatten
20 g / 200 g socker
115 g / 1,25 kg Ekströms® Mango & passionsmousse, pulver
3,25 dl / 3,25 l mjölk
50 g / 500 g kokosflingor, rostade i ugn

Gör så här:

Koka upp gryn, kokosmjölk, salt och vatten.
Sjud på svag värme tills vätskan har kokt in.
Lägg ”gröten” i botten av en skål och spritsa
mousse ovanpå. Toppa med rostad kokos.

UPPTÄCK NYA SMAKER VARJE DAG

Det indiska köket

Att ett land med över 1 miljard invånare, 4 regioner och 36 delstater skulle vara ett enda kök är egentligen felaktigt. Den indiska matlagningen skiljer sig åt beroende på region och religion.

I det nordindiska köket är socker och vete en viktig ingrediens och Korma en känd maträtt. I östra och södra Indien ersätts vetet med ris och baljväxter. Vid kusterna äter man mycket fisk men många är vegetarianer. Det som förenar den indiska matlagningen är kryddorna, och de är en historia i sig.

DÄR KRYDDAN ÄR HUVUDRÅVARAN

Få länder i världen använder kryddor på så många och olika sätt som i Indien. Här är de stommen i alla maträtter och det är tack vare kryddorna som den indiska matlagningen blivit så populärt runt om i världen. I stort sett alla rätter

bygger på en grund av kryddor och lök som väcks till liv genom upphettning i olja eller Ghee. Även nötter används som kryddor.

Curryblad är till exempel en spännande växt som inte alls har med kryddblandningen curry att göra. Bladet påminner snarare om lagerblad och används i mängder av maträtter i västra och södra Indien. Den indiska synen på kryddor är mer än bara smak, doft och färgläggning. Befolkningen lägger stor vikt på de olika kryddornas andliga och hälsofrämjande effekter. Pepparn ska till exempel hjälpa mot förkylning och astma, senapsfröet ska hålla onda andar borta och gurkmejan ska verka antibakteriellt.

EN VEGETARISK SKATTKAMMARE

Det finns ingen plats på jorden med fler vegetarianer än Indien. Man uppskattar att närmare 40 % av befolkningen, och 83 % av hinduerna, äter vegetariskt – och klimaträtt. Du läste rätt. Om resten av världen skulle äta som indier skulle matens klimatpåverkan vara tvärtemot vad den är idag.

Och eftersom att kostvanorna sett ut så här sen urminnes tider är kunskapsbanken på vegetarisk mat en skattkammare.

Linser, ärtor och bönor är vitala råvaror i vego-indisk matlagning och den primära proteinkällan för landets vegetarianer, och kombineras i stort sett alltid med frukt och grönsaker. Vi känner igen en del som aubergine, tomat och spenat. De ovanliga är röda och gröna bananer, Okra - en mångfröig grön frukt som påminner om pumpa, och Durian med en unik doft som du sällan springer på i Sverige. Det är svårt att säga vilka rätter som är mest kända, men vegetarisk Korma, Palak paneer och diverse curryrätter i vegetariskt stuk kan vi se överallt i västvärlden.

TVÅ ORD ATT KOMMA IHÅG

Garam = het
Masala = kryddblandning

Butter Chicken är en Punjabi-specialitet och förmodligen en av de mest kända kycklingrätterna i Indien. Den är milt kryddig och serveras gärna tillsammans med kokos, russin, lime och kokt ris.

Ingredienser 10 portioner
30 g Milda Flytande Mjölkfritt
Margarin
150 g lök, tärnad
1 kg potatis, fast tärnad 3x3 cm
250 g Knorr Butter Chicken pasta
30 g Knorr Kryddpasta Vitlök
400 g Knorr Tomatino
600 ml vatten
50 g Knorr Kycklingbuljong,
brynt, pasta
1 kg kyckling, lårfilé
300 g bladspenat, fryst
150 ml Knorr Visp 31%, Låglaktos

Vid servering
20 g koriander, färsk hackad
50 g kokos, hyvlad rostad
56 g russin
2 st limeklyftor

Gör så här:
• Dela kycklingfilén i bitar.
• Sautera löken mjuk i Milda Flytande
Margarin.
• Tillsätt potatis, Knorr Butter Chicken
Kryddpasta, Knorr Tomatino, Knorr
Kryddpasta vitlök, vatten och Knorr
Kycklingbuljong brynt pasta. Koka
upp och dela tillsätt kyckling lårfilé,
sjud långsamt under lock tills potatis
och kyckling är klar. Rör med jämna
mellanrum (tillsätt vatten om så
behövs).
• Vänd ner bladspenat i omgångar.
Tillsätt Knorr Visp 31% och sjud
vidare i några minuter. Smaka av
med salt och peppar.
• Servera med kokt ris, koriander
och lime.

Intresset för den autentiska maten från mellanöstern växer stadigt. Rätter med hummus, kebab, falafel, baba ghanoush och orientaliskt tunnbröd har många redan fått smak på. Meze, smårätter främst från de turkiska och libanesiska köken, serveras ofta som populära bufféer. Nu lockar även rätter som shakshuka, kryddig tomatgryta med ost och ägg. Shawarma, kebablikande rätt med smakrikt marinerat och grillat kött, ofta från lamm eller kyckling. Khachapuri, mjukt och luftigt bröd från Georgien, där flera sorters riven ost bakas in i degen. Efter maten en bit knafeh (kan också stavas kanafeh och kunafeh), en söt dessert av trådliknande smördeg med ostkräm som toppas av sirap smaksatt med citronjuice, ros- eller apelsinblomsvatten och garneras med hackade pistagenötter.