Vegetariskt allt oftare!

Många upptäcker nu allt oftare vilken smaksensation en väl komponerad vegetarisk måltid kan vara. Förutom alla fantastiska grönsaker, bönor, svamp och frukter dyker det ständigt upp nya vegetariska alternativ på marknaden. Med dessa råvaror är det lätt att tillaga allt från street food som tacos och burgare till klassisk husmanskost och läckra desserter. Just nu lockar veganska helgbruncher många gäster som vill frossa i scrambled tofu, fejkon och seitankorv. Och njuta av läckerheter som pannkakor på mandelmjölk, kokosyoghurt och ostar på cashewnötter.

 

KGDe allra flesta vet nog att framtidens mat är grön. Grön mat är bra för miljön, hälsan och djuren och många vill också äta mer grönt. Vi på Orkla Foods Sverige är Nordens ledande tillverkare av frysta vegetariska produkter och jobbar för att det ska vara enkelt att äta grönare. Våra engagerade konsumenter inspirerar oss och driver oss att ta fram nya vegoalternativ som är både goda, nyttiga och enkla att tillaga och servera. En grön och sund livsstil är viktig för många människor, inte bara hemma utan även på jobbet, i skolan eller i farten. Vi lanserade nyligen flera Anamma produkter för restauranger och storkök. Intresset för dessa har varit enormt stort så har du inte provat så bör du göra det: Vegofärs, Vegobitar, Vegobullar, Vegoburgare, Vegokorv. Gemensamt för alla är att de är både veganska och glutenfria.

PLANETEN ÄR VIKTIG 
Vegomat från Anamma innehåller inga animaliska råvaror vilket innebär att den gör ett minimalt CO2-avtryck. Våra fabriker som tillverkar vegomat ligger i Sverige och då minimerar vi vårt avtryck ännu mer genom att vi slipper långa frystransporter. Vi jobbar alltid för att producera med så litet avtryck på miljön som möjligt och för att lansera produkter som är hållbara ur flera perspektiv, både för miljön, hälsan och djuren.

NU KOMBINERAR VI VEGO OCH EKO
Eftersom lanseringen blev en succé så kommer vi nu med mer god Vegomat. Den här gången är det en ekologisk vegofärs och en ekologisk falafel. Vegofärsen är gjord på sojaprotein och är som all annan vegomat från Anamma både vegansk och glutenfri och dessutom nyckelhålsmärkt. Perfekt för dig som vill laga goda grö-na måltider från grunden! Falafeln är tillagad av kikärtor och smakar fantastiskt gott. Den är både vegansk och glutenfri vilket gör att man spar tid i köket då samma rätt kan serveras till alla.

Goda hälsningar från
Anamma 100% Vego

Laga ekologiskt från grunden

Efterfrågan på ekologiska livsmedel är idag stor. Restauranger arbetar för att möta efterfrågan och servera klimatsmart mat och kommuner får allt hårdare krav ställda på sig när det gäller att servera ekologiskt.

Detta fokus på miljön är såklart något vi välkomnar. Därför har vi nu tagit fram tre nya ekologiska buljonger och tre nya ekologiska fonder så du kan laga din mat på en ekologisk bas.

Vår nya ekologiska hönsbuljong ger en rund och balanserad smak av höna och är en perfekt bas i varma rätter. Även den nya ekologiska grönsaksfonden är utmärkt som bas i varma rätter och ger en god och ren smak av blandade grönsaker. För att ge en god och mustig bas till grytor och såser är den ekologiska köttbuljongen perfekt med sin tydliga och rena smak av oxe. Våra nya ekologiska fonder – kyckling, kalv och oxe – fungerar utmärkt som antingen smakförhöjare

eller bas till dina rätter och har alla en tydlig och ren smak av huvudingrediensen. Våra nya fonder och buljonger är helt enkelt framtagna så du ska kunna laga din mat med omtanke om både miljön och smaklökarna.

Fredrik Juhlin
Provkökskock

Vikten av hållbarhet

Hållbarhet är något vi på Unilever Food Solutions tar på största allvar. Men vad innebär begreppet och varför är det så viktigt?

Hållbarhet, eller hållbar utveckling, är ett ganska vitt be-grepp som inrymmer såväl en miljömässig som ekonomisk och social dimension. I korthet kan man beskriva hållbar utveckling som en utveckling som tillfredställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlig-heter att tillfredsställa sina behov. Vill du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete och våra nya ekologiska fonder, gå in på unileverfoodsolutions.se

Våra recept märkta med en jordglob är klimatsmartare än många traditionella storköks- och restaurangrecept och motsvarar ett utsläpp av CO2e på mer än 1,4 men max 2,4 kg per portion.

Recept med två jordglobar ger betydligt lägre klimatpåverkan än ett ”genomsnittsrecept” och motsvarar ett utsläpp av CO2e på mer än 0,7 men max 1,4 kg per portion.

Våra allra mest klimatsmarta recept är märkta med tre jordglobar och motsvarar ett utsläpp av CO2e på max 0,7 kg per portion.

Ingredienser, 10 portioner
280 g lök, tärnad
40 g Knorr Kryddpasta Vitlök
2 g chili, Ancho pulver
1,8 kg sötpotatis, skalad tärnad
80 g Knorr Ekologisk Kycklingfond
15 g salt 1 g cayennepeppar
2,4 l vatten
3 lagerblad
75 g limejuice

Till servering:
10 g koriander, färsk hackad 
50 g granatäpple 
100 g Knorr Fraiche 24 %

Gör så här: 

Sautera lök och Knorr Kryddpasta Vitlök i Milda Flytande Mjölkfrittmargarin vid moderat värme i 5 minuter. Tillsätt sötpotatis, ancho chili och cayenne och fräs under omrörning i ytterligare någon minut. Slå på vatten, Knorr Ekologisk Kycklingfond, lagerblad och sjud under lock till sötpotatisen är mör. Lyft ur lagerblad och mixa soppan slät och smaka av soppan med lime och salt.

Vid servering:
Servera soppan med grantäpple kärnor, Knorr Fraiche 24 %och koriander.

-----------------------------------------------

Räkna ut CO2-belastningen på din maträtt. 

Klicka här