Julkalender 2017

I samarbete med olika leverantörer och kunder har vi tagit fram årets julkalender. Varje lucka innehåller en tävling med nya fina vinster varje dag. Följ oss på instagram för att ta del av denna tävling.  Tryck på nedanstående knapp för mer info och tävlingsregler.

Traditionella julbord dignar av sillinläggningar, korvar, syltor och kröns med en griljerad skinka. Men i år förväntas julen bli grönare än någonsin. Man vill också se mer svenskt och ekologiskt. Nu har du möjlighet att ge dem vad de önskar. Servera en matig sallad på skivad brysselkål med apelsin, bulgur och fetaost. Eller en med grönkål, russin, färska fikon och grillad halloumi. Genom att servera den vegetariska maten ihop med den animaliska ger ni fler gäster möjlighet att upptäcka de gröna läckerheterna. Oavsett om ni planerar att servera fullt julbord, enkel jultallrik, maxad skinkmacka eller pizza med julkryddade sojastrips på din julmeny så kan vi hjälpa er att hitta lönsamhet i denna vår största mathögtid.

I takt med det ökade intresset för hållbart mathantverk har också intresset för viltkött ökat. På julbordet bidrar vilt med djupare, mer naturnära smaker. Skinkan får ett mörkare och mer smakrikt kött när den kommer från vildsvin. Kryddiga patéer och köttbullar på älg eller blandad viltfärs blir fylligare och passar bra ihop med svamp, bär och inlagda grönsaker. Mos, chutney och sallader med äpple är också gott till vilt. Likaså lätt mosade hjortron blandade med vildhonung och crème fraiche.

Under julen frossar vi i smaksättare som kanel, saffran, nejlikor, ingefära och kardemumma. Säsongens dofter sprids från rykande glögg, nygräddade vörtbröd och lussekatter. Men kryddorna vill gärna ta plats i maten också. Ge falafeln ny karaktär och färg med saffran. Krydda sillen med smakrik och dekorativ stjärnanis. Strö kanel över rostade rotfrukter. Lägg kycklingen i en söt marinad av julmust. Citrusfrukter ger ett friskt, men ändå juligt, inslag med sin saft, fruktkött och syltade skal i både maträtter och desserter.

Sötsaker är en självklar del av firandet, men allt fler önskar en mer hälsosam inriktning med mindre tillsatt socker. Gör eget chokladbräck på torkad frukt, nötter, kokos och mörk choklad. Raw fudge sötad med dadlar och smaksatt med lakrits. Grönkålschips med smak av choklad och vanilj. Godsaker i miniformat är också populärt. Småkakor med polkakross, praliner med apelsintryffel, eller minicupcakes med pepparkakskryddor och frosting med lingon. Dekorera med guldpulver eller glittrande strössel för att förstärka julkänslan.