Shots on fire

Shotluckan är en expanderande svensk barkedja med fokus på shots, show och eld. De finns redan på fyra orter och i sommar öppnar de i Malmö. Kim Strömberg är en av grundarna.

Hur fick ni inspiration till ert koncept?
– Allt började med att jag och min kusin Johan Strömberg arbetade i olika barer. Vi gillade båda att snacka, skoja och spexa med kunderna och ville arbeta mer på detta sätt tillsammans. Så vi utvecklade konceptet Shotluckan, egentligen helt baserat på vad vi själva ville ha och uppleva på en bar. Shots är en perfekt produkt för oss eftersom den både ger utrymme för kreativitet och har stora möjligheter att bli en del av showen.

Men elden då?
– Det var under ett besök i Barcelona som vi fick se en fantastisk eldshow på en bar och kände direkt att det var något för oss. Nu tänder vi eld på drinkar, det sprakar om våra bardiskar och ibland sprutar våra bartendrar eld. Hälften av alla shots vi serverar kommer med eld som tillbehör. Flera av dessa innehåller kanel vilket har den behagliga bieffekten att det alltid doftar gott hos oss. 

Och vad smakar det då?
– På Shotluckan serverar vi alla typer av shots, söta och sura, svaga och starka. Vissa passar många medan några kräver lite mer av gästen.

Det ska vara kul att prova på och variera sig. Vi erbjuder också ett flertal ätbara glas av t.ex. choklad, gurka och polkagris. Två av våra mest populära shots är Äppelpaj och Surt S. Dessa har vi omvandlat till likörer för att våra gäster ska kunna njuta av dem även hemma, de finns i Systembolagets beställningssortiment.

Om man vill ha något alkoholfritt då?
– Vi har alkoholfria alternativ till alla våra shots. Jag tror att vi är ganska ensamma om bredden i detta erbjudande. Ambitionen är att smaken ska vara så lik som möjligt och att gästen ska kunna få samma känsla och upplevelse hos oss, även utan alkohol.

Kan man äta hos er?
– Ja självklart, det finns alltid lättare rätter. Lite av en slump har vi också kommit att bli en kedja för hawaiian poke bowls. Vi provade att servera dessa sköna rätter och de blev mycket populära. Så nu håller vi på att utveckla ett koncept där vår personal och våra barer under lunchtid byter karaktär och kläs i söderhavstema med palmer, blomsterkransar och ukulelemusik.

Vilken service får ni av Svensk Cater?
– Eftersom vi använder oss av mycket specialprodukter och godis som inte normalt finns i grossisternas sortiment behöver vi lite extra service. Den får vi av Svensk Cater och det fungerar alltid bra.

Vi har ett nära samarbete och nu ska de också hjälpa oss med distribution.

Vad händer i framtiden då?
– Nu finns Shotluckan i Halmstad, Lund, Uppsala och Linköping. I sommar öppnar vi i Malmö och det finns redan planer för mer. Under tiden kör vi lite gästspel på andra krogar i andra städer. Dessutom kan man boka oss för show och servering på möhippor, företagsfester och liknande. Det brukar vara lika roligt för oss som för festfixaren och gästerna.