Allt fler väljer bort alkohol, ibland, ofta eller alltid. Under de senaste åren har flera festivaler erbjudit alkoholfria barer med stor framgång. Efterfrågan på alkoholfria drycker ökar nu även på krogar och klubbar. Men gästerna vill ha något mer än bara läsk. Drinkar och uppfriskande drycker med mindre sötma och smaker som också passar bra till mat. Hetta från ingefära och chili, bitterhet från grapefrukt och rönnbär, syrlighet från lime och äpplen. Trendiga blommiga smaker kan fås av fläder, hibiskus och örter. Perfekt tid att skapa nya klassiker på er drinkmeny.

Beställ din dricka hos oss

Kontakta gärna din säljare eller ditt närmaste kontor om du har frågor om vårt dryckessortiment och erbjudande.

Speakeasies var populära etablissemang i förbudstidens USA, inte konstigt eftersom de var lönnkrogar som serverade alkohol trots förbudet. De var väl dolda och ofta krävdes ett lösenord för att få komma in och njuta av jazz och cocktails.

SEDAN DESS HAR LÖNNKROGAR, hemliga barer och svartklubbar varit en del av kulturen i stora städer. Även om man inte längre serverar alkohol utan tillstånd har konceptet nu tagit fart genom trenden att upplevelsen ska stå i centrum.

Detaljerade koncept

Speakeasy-barer ligger ofta i källarlokaler, bakre rum eller andra dolda utrymmen, gärna i anslutning till hotell och restauranger. Lösenorden viskas inte längre utan kan fås genom exklusiva mejllistor, slutna grupper och privata evenemang i sociala medier.

Man kan också bli insläppt genom att lösa gåtor eller hitta lönndörrar. Det kan gälla även inne på baren där man kan gå vidare till nästa nivå av upplevelsen. Barmiljön ofta mörk och intim med en skön retrokänsla från 1920-talet. Ibland är den uppbyggt kring ett tema, ibland med extravagant dekor med inspiration från film eller böcker, speciellt populär är The Great Gatsby.

Klassiker i glasen

I drinklistan på en speakeasy-bar finns ofta klassiska cocktails som Old Fashioned, Manhattan och Mint Julep. Gin, bourbon och whiskey är populära baser, men drinkarna får gärna ha en modern twist som är exklusiv för den aktuella baren. Vissa speakeasies serverar bara shots, hos andra är champagne en självklarhet, som den är eller som ingrediens i drinkar och champagnecocktails.

Shotluckan är en expanderande svensk barkedja med fokus på shots, show och eld. De finns redan på fyra orter och i sommar öppnar de i Malmö. Kim Strömberg är en av grundarna.

Hur fick ni inspiration till ert koncept?

– Allt började med att jag och min kusin Johan Strömberg arbetade i olika barer. Vi gillade båda att snacka, skoja och spexa med kunderna och ville arbeta mer på detta sätt tillsammans. Så vi utvecklade konceptet Shotluckan, egentligen helt baserat på vad vi själva ville ha och uppleva på en bar. Shots är en perfekt produkt för oss eftersom den både ger utrymme för kreativitet och har stora möjligheter att bli en del av showen.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Cognac från hjärtat av Grande Champagne i Frankrike

Pierre Ferrand Original 1840 är fram tagen med hjälp av ett gammalt recept från 1840 vilket har gett dess namn. Fruktiga toner med ren och välbalanserad smak med avslutning av honung och kryddor. Mustig druvton i doften, accentuerad av ängsblommor, akacia och cederträ.

Selection des Anges har legat ca 30 år på fat efter traditionell destillering på små kopparpannor. Doft med toner av lakrits, vanilj, choklad, jasmin, kanel, nötter och cigarr. Smaken är fyllig, frisk och balanserad med inslag av vanilj, mentol, ingefära och choklad och en lång, mjuk avslutning.

 

En dryck gjord på sockerrör som är lika rik på historia som den är på smaker och dofter. Man kan dela in Rom i tre olika skolor:

Den spanska skolan,  den brittiska skolan och den franska skolan. För att läsa hela artikeln klicka nedan. 

Läs hela artikeln här