Calle Feght är Mr Riesling

Norrmannen Calle Feght är mest känd för sina viner och för att ha drivit Credo, en av Norges mest kända restauranger. När han drev Credo hade han ca 13–14000 flaskor Riesling på vinlistan. Vinmakarna från Tyskland blev imponerade av den gedigna vinlistan och besöken från producenterna blev täta. 2007 fick Credo utmärkelsen ”Norges bästa vinlista”. 

Idag driver Calle inte längre Credo, istället har han öppnat Calles vinbar, en restaurang med vinbar i Bungenäs på Gotland.

Gediget intresse för Riesling
Resan till att bli vinmakare började när Calle gick i kockskola 1977–78. Där hade han en tysk lärare som inspirerade och fick honom att bli intresserad av Riesling. År 2007 producerade Calle sin första Riesling och 2009 så lanserades hans första flaska på marknaden, i år är det alltså 10 års jubileum.

Calle tar fram sina viner tillsammans med producenten Bernhard Mehlein. Fram tills idag har det producerats ca 2 miljoner liter Riesling i Calles namn och mer lär det bli. Att han kallas för ”Mr Riesling” är alltså ingen slump.

CALLES RIESLING

Friskt och fruktigt vin med en bra syra. Inslag av päron, vita blommor, citrus och mineral. Passar utmärkt till lite fetare mat som till exempel ugnsbakad lax med hollandaisesås.

CALLES JAZZ RIESLING

Mycket fruktigt och somrigt vin med en fin koncentration och friskhet i form av den tydliga syran. Inslag av honung, tropisk frukt och citrus. Passar utmärkt till grillad fisk och lättare asiatiska rätter.

Gin & Tonic

LÅNGT UTÖVER DET VANLIGA

Paddy’s Vin & Ginbar har ungefär 260 sorters gin och 300 sorters vin från hela världen i sitt sortiment. Till det serveras en stor mängd små pintxos. Christopher Kirkwood, barchef, berättar mer om succékonceptet.

HUR FICK NI INSPIRATION TILL ERT KONCEPT?
– Restaurangen Paddy’s har funnits i Malmö sedan 25 år tillbaka men för två år sedan utökades den med en Vin & Ginbar. Inspirationen kom från Spanien där många barer fokuserar på att servera ett brett utbud av vin, gin och pintxos. Konceptet är spännande och lite annorlunda, vi serverar till exempel inte öl.

VAD ÄR DET SOM LOCKAR MED GIN?
– Vissa har en uppfattning att alla gin smakar likadant, men jag brukar säga att gin är den spritsort som har störst smakvariation. Ofta serveras gin med för mycket tonic, det räcker att blanda ¹/3 gin med ²/3 tonic. Annars försvinner ginets smaknyanser. Tonicen kan komplettera med smaker av citrus men också gurka, basilika och svartpeppar. 

 

VAD SERVERAR NI MER FÖR DRINKAR?
– Vi serverar också gincocktails, klassiker som Gin Fizz och Dry Martini men också egna kreationer. Nu har vi en drink på menyn som heter Lemoncurd Flip. Den görs på ett rått ägg som blandas med lemoncurd, limoncello och Tanqueray No 10. Sen toppas den med timjan och smulade kex. Varje vecka presenteras fem nya drinkar på menyn, dessutom finns alltid en kvällens drink. Att vi byter så ofta håller jobbet roligt och utmanande för oss, dessutom inspirerar det gästerna att prova nya smaker.

VILKA ALKOHOLFRIA ALTERNATIV HAR NI?
– Alkoholfria vin finns i flera sorter och drinkar går självklart att få, ofta görs de enligt gästens preferenser. Allt fler väljer att gå ut och festa utan att dricka alkohol, så idag har gästerna mycket högre krav på kvalitet när det gäller alkoholfritt.

HUR SER ER RELATION UT TILL SVENSK CATER?
– De hjälper oss mycket, speciellt när det gäller gin. Vissa sorter är väldigt svåra att få tag på men det fixar Svensk Cater. Men vi har också mycket kontakt med dem när det gäller frukt och grönsaker. Där får vi hjälp att hitta smakrika säsongsvaror att inkludera i våra drinkar.

Allt fler väljer bort alkohol, ibland, ofta eller alltid. Under de senaste åren har flera festivaler erbjudit alkoholfria barer med stor framgång. Efterfrågan på alkoholfria drycker ökar nu även på krogar och klubbar. Men gästerna vill ha något mer än bara läsk. Drinkar och uppfriskande drycker med mindre sötma och smaker som också passar bra till mat. Hetta från ingefära och chili, bitterhet från grapefrukt och rönnbär, syrlighet från lime och äpplen. Trendiga blommiga smaker kan fås av fläder, hibiskus och örter. Perfekt tid att skapa nya klassiker på er drinkmeny.

Beställ din dricka hos oss

Kontakta gärna din säljare eller ditt närmaste kontor om du har frågor om vårt dryckessortiment och erbjudande.

Speakeasies var populära etablissemang i förbudstidens USA, inte konstigt eftersom de var lönnkrogar som serverade alkohol trots förbudet. De var väl dolda och ofta krävdes ett lösenord för att få komma in och njuta av jazz och cocktails.

SEDAN DESS HAR LÖNNKROGAR, hemliga barer och svartklubbar varit en del av kulturen i stora städer. Även om man inte längre serverar alkohol utan tillstånd har konceptet nu tagit fart genom trenden att upplevelsen ska stå i centrum.

Detaljerade koncept

Speakeasy-barer ligger ofta i källarlokaler, bakre rum eller andra dolda utrymmen, gärna i anslutning till hotell och restauranger. Lösenorden viskas inte längre utan kan fås genom exklusiva mejllistor, slutna grupper och privata evenemang i sociala medier.

Man kan också bli insläppt genom att lösa gåtor eller hitta lönndörrar. Det kan gälla även inne på baren där man kan gå vidare till nästa nivå av upplevelsen. Barmiljön ofta mörk och intim med en skön retrokänsla från 1920-talet. Ibland är den uppbyggt kring ett tema, ibland med extravagant dekor med inspiration från film eller böcker, speciellt populär är The Great Gatsby.

Klassiker i glasen

I drinklistan på en speakeasy-bar finns ofta klassiska cocktails som Old Fashioned, Manhattan och Mint Julep. Gin, bourbon och whiskey är populära baser, men drinkarna får gärna ha en modern twist som är exklusiv för den aktuella baren. Vissa speakeasies serverar bara shots, hos andra är champagne en självklarhet, som den är eller som ingrediens i drinkar och champagnecocktails.

Shotluckan är en expanderande svensk barkedja med fokus på shots, show och eld. De finns redan på fyra orter och i sommar öppnar de i Malmö. Kim Strömberg är en av grundarna.

Hur fick ni inspiration till ert koncept?

– Allt började med att jag och min kusin Johan Strömberg arbetade i olika barer. Vi gillade båda att snacka, skoja och spexa med kunderna och ville arbeta mer på detta sätt tillsammans. Så vi utvecklade konceptet Shotluckan, egentligen helt baserat på vad vi själva ville ha och uppleva på en bar. Shots är en perfekt produkt för oss eftersom den både ger utrymme för kreativitet och har stora möjligheter att bli en del av showen.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Cognac från hjärtat av Grande Champagne i Frankrike

Pierre Ferrand Original 1840 är fram tagen med hjälp av ett gammalt recept från 1840 vilket har gett dess namn. Fruktiga toner med ren och välbalanserad smak med avslutning av honung och kryddor. Mustig druvton i doften, accentuerad av ängsblommor, akacia och cederträ.

Selection des Anges har legat ca 30 år på fat efter traditionell destillering på små kopparpannor. Doft med toner av lakrits, vanilj, choklad, jasmin, kanel, nötter och cigarr. Smaken är fyllig, frisk och balanserad med inslag av vanilj, mentol, ingefära och choklad och en lång, mjuk avslutning.

 

En dryck gjord på sockerrör som är lika rik på historia som den är på smaker och dofter. Man kan dela in Rom i tre olika skolor:

Den spanska skolan,  den brittiska skolan och den franska skolan. För att läsa hela artikeln klicka nedan. 

Läs hela artikeln här